Ik zou zo’n kindje niet aankunnen

Ik hoor het best regelmatig. Vanochtend weer. Zomaar lukraak in de Jumbo. Ik had Anna niet eens bij me toen een bekende zei: ‘Knap hoor hoe jullie het allemaal doen, ik zou het zelf niet aankunnen.’ Gevolgd door: ‘fijn dat ze jou als moeder heeft’

Maar hoe antwoord je hier nou op? Misschien moet ik zeggen: ‘Ik heb geen keus, ik kan Anna moeilijk met een gratis af te halen bordje om haar nek op de stoep zetten.’ Of zal ik gewoon dankjewel zeggen? Maar misschien is het helemaal geen compliment, maar meer: ik ben blij dat ik niet zo’n kind heb.

En hoe weet je nou vooraf of je het aankunt. Of je de geschikte kandidaat-moeder bent voor een kind met een beperking? Alsof je als ouders van een zorgintensief kind bepaalde skills nodig hebt. 

Levend verlies

Solliciteren als moeder

Als ik vooraf had moeten solliciteren, was ik harstikke afgewezen. Mijn eigen kindertijd was als KOPP kind zwaar belabberd. En als tiener en begin twintiger maakte ik dingen mee waarvan ik hoop dat mijn kinderen ze niet mee hoeven te maken. Niet echt een goed voorbeeld of sterk fundament.
Daarbij ben ik van nature ongeduldig, heb ik hoge verwachtingen en heel veel slaap nodig. Tenminste dat laatste dacht ik altijd. Net zoals ik ook dacht dat ik helemaal niks met mensen met een beperking had.

En toen werd ik moeder

Moeder van Anna met een ernstig meervoudige beperking. De grond sloeg onder m’n voeten vandaan. Maar ik besefte me gaandeweg ook dat ik geen invloed had op de beperkingen van Anna. Ze horen bij haar en bij ons leven. Waar ik wel invloed op heb is heel cliché: de manier hoe ik ermee om kan gaan. De manier hoe we – gedreven door liefde – de beperkingen, het verdriet en zorgen integreren in ons leven.

Post traumatisch groei

Later leerde ik tijdens mijn rouw en verlies studie dat sommige ouders van zorg intensieve kinderen zelfs een PTG (post traumatische groei) doormaken. Iets wat je niet kunt afdwingen of wat vanzelf gaat. Het ontstaat soms tijdens alle (mislukte) pogingen om je aan te passen aan de nieuwe situatie. Tijdens momenten waarbij je, meestal onbewust, bezig bent om je eigen (kijk op het) leven opnieuw vorm te geven. Omdat gewoon doorgaan niet meer gaat.

Hierbij helpt het als je minder fijne gevoelens erkent en niet wegdrukt. Maar sla zeker niet door in boosheid of in een slachtoffer rol. Ook heb je een beetje sociale steun nodig. En voor een aantal helpt het geloof of een spirituele betekenis.

Ik zou zo'n kindje niet aankunnen.

Wat ik niet bedoel is What doesn’t kill you makes you stronger. Wat door best veel coaches te letterlijk wordt beweerd. Dat zou namelijk betekenen dat je hebt gefaald als je niet groeit door een ingrijpende levensgebeurtenis. Soms is het ook gewoon heel erg klote en niet mooier te maken dan het is. Het is dan ook niet zo dat je eventueel sterker of wijzer wordt van, maar ondanks een ingrijpende levensgebeurtenis. 

Hoe dan ook, je weet dus eigenlijk vooraf niet of je iets aankunt. Net zodat je vooraf niet weet of je “geschikt” bent als ouders van een zorgintensief kind. Totdat je het zelf meemaakt. En dan is het ook nog eens zo dat je het de ene dag prima aankunt en de andere dag bijna verzuipt in zorgen of boosheid. Maar wordt het leven daar minder van

Iedereen opgelucht.

Theoretische gezien had ik niet de juiste papieren als zorgmoeder. Maar in de praktijk had ik deze bijzondere mooie zware reis met Anna voor geen goud willen missen! 
Maarja, om nou dit hele verhaal op vrijdagochtend in de Jumbo uit te leggen, is ook zo wat. Dus haal ik mijn schouders op, glimlach en vraag ik: maareh, hoe’st met jou dan? Zo. Iedereen opgelucht!

“Geef mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen, en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien.”

Spijt

Sinds de geboorte schrijf ik over ons leven met Anna Sophie. Daarnaast geef ik soms advies, voorlichting en gastlessen over het leven met een zorgintensief kind en thema’s als levend verlies en toegankelijkheid. Ik combineer persoonlijke ervaringen met professionele inzichten vanuit de Rouw- en verliesbegeleiding.

Nieuwsgierig lees dan hier even verder. 

Meer blogs lezen?

3 gedachten over “Ik zou zo’n kindje niet aankunnen”

  1. Zo herkenbaar dit. Mooi geschreven. Wij waren ook niet door de selectie gekomen maar hebben te met elkaar al 25 jaar heel goed gedaan. Heel heel veel liefde voor ons prachtige bijzondere kind, dankbaar voor zijn goede humeur, zijn levenslust en zijn zijn. Veel moeilijke tijden gehad, geleerd en wijs geworden ondanks de problemen op ons pad. Still standing strong.

  2. Waarschijnlijk waren hij en ik wel door de selectie gekomen. Maar dat neemt niet weg dat we voor menig verrassing zijn komen te staan. Zowel qua reacties als wat betreft de zorg. Een kind dat het goed doet en minder complexe uitdagingen met zich meebrengt blijft ook een zorgenkind voor het gezin. Al is het maar dat ons schatje vaak overschat wordt door mensen. Ook na verhuizing naar een woonvorm houd je veel meer werk dan met je ander kind zonder beperking. Je zult het altijd in de gaten moeten en willen blijven houden. Maar je hebt de lusten en de lasten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven