Nieuws ouderinitiatief

ANBI status

Sinds april 2019 hebben we een ANBI status toegewezen gekregen voor onze stichting. Vanaf nu zijn we een erkend ANBI stichting. Een ANBI status wil zeggen: algemeen nut beogende instelling. Met andere woorden we zijn een stichting die zich helemaal ingezet voor het algemeen belang.
We zijn ontzettend trots dat onze stichting aan alle voorwaarden voldoet.

De voorwaarden waar we aan voldoen: 

 • We zetten ons voor 100% in voor het algemeen belang. 
 • We hebben geen winstoogmerk.
 • De betrokken mensen en bestuur voldoen aan de integriteitseisen
 • De bestuurders of beleidsbepalers van de instelling mogen niet over het vermogen van de instelling beschikken, alsof het hun eigen vermogen is.
 • Er is sprake van gescheiden vermogen
 • We hebben niet meer vermogen dan  redelijkerwijs nodig is voor het werk van de instelling. Daarom moet het eigen vermogen beperkt blijven.
 • Er is geen beloning voor bestuurders. Wel geldt er een reiskostenvergoeding. 
 • We beschikken over een actueel beleidsplan
 • Geld dat overblijft na opheffing van de instelling, wordt besteed aan een ANBI met een soortgelijk doel

Periodieke giften zijn fiscaal aftrekbaar

Hoeveel aftrek je kan krijgen hangt o.a. af van de manier waarop je een gift aan de Stichting de Wereld van Anna Sophie schenkt. Je kunt giften doen als periodieke gift of als gewone gift. Voldoet jouw gift aan de voorwaarden van een periodieke gift? Dan mag je het hele bedrag van de gift aftrekken. Er geldt geen drempel en geen maximumbedrag voor periodieke giften. Een belangrijke voorwaarde is dat voor deze gift geen tegenprestatie wordt geleverd. Een andere voorwaarde is dat je een overeenkomst ontvangt. (bron: belastingdienst)

Eenmalige gift is fiscaal aftrekbaar

Je kan je eenmalige gift aftrekken. Er geldt wel een drempel en een maximum voor gewone giften. Het drempelbedrag voor gewone giften is 1% van je drempelinkomen met een minimum van € 60. Wat je meer hebt betaald dan dit drempelbedrag, mag je aftrekken. Het drempelinkomen is het totaal van je inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3, maar zonder uw persoonsgebonden aftrek. Je mag niet meer aftrekken aan gewone giften dan het maximum: 10% van je drempelinkomen. Heb je het hele jaar een fiscale partner of kies je ervoor om het hele jaar als fiscale partners beschouwd te worden? Tel dan de gewone giften van jou en je fiscale partner bij elkaar op. Om de drempel te berekenen, tel je de drempelinkomens van jullie samen bij elkaar op. (bron: belastingdienst)

Stichting DWVAS heeft een ANBI status

2 gedachten over “ANBI status”

 1. Vanmorgen was ik bij de oogarts ( vooroverleg staaroperatie, waar praten we over!) in de wachtruimte las ik het verhaal over de ouders van Anna Sophie in Het blad Psychologie. Heftig, ….meer dan dat.
  Beste ouders (en alle andere ouders) heel veel “succes” met de stichting.
  Gift volgt vandaag.
  Groet
  Ben

 2. Dag Ben, hartelijk dank voor je bericht en gift! Ik wens je veel succes en beterschap met de staatoperatie (ook spannend!! Ook al wuif je ’t wat weg 😉 )
  Lieve groet Stephanie van Witzenburg
  (moeder van Anna Sophie)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven