Waarom delen we de Wereld van Anna Sophie?

Het filmpje van Anna op de Zoefzoef op de Facebook pagina van Anna Sophie heeft op dit moment 5000 mensen bereikt. Gaaf, tegelijkertijd is het heel spannend om een deel uit de Wereld van Anna Sophie te delen. Het blijft een gek idee dat onze kwetsbare “zoefzoef Anna” over het beeldscherm van wildvreemde mensen zoeft. Waarom delen we dit eigenlijk? 
Eén van de drie redenen van haar blog is om verbinding te maken met mensen die deze wereld niet kennen. Verbinding zonder oordelen en vooroordelen, met als doel meer begrip te krijgen in de maatschappij voor mensen met een beperking.

Is dat nodig? Ik denk van wel. Nederland loopt op het gebied van inclusie niet echt voorop. Helaas horen en lezen we regelmatig bijzonder kwetsende opmerkingen over het uitsluiten van gehandicapten of het aborteren van baby’s met een beperking  (Down Syndroom) tijdens de zwangerschap.

De ongevraagde opmerkingen op straat zijn meestal lief en bemoedigend, maar ook kwetsend. Tijdens de controle na de bevalling van Anna bij de gynaecoloog- die Anna nota bene ter wereld heeft geholpen- deelde dezelfde gynaecoloog met een hoofdknik naar Anna mede dat zulke kinderen nooit meer geboren hoeven te worden dankzij de NIPT test. Destijds nog in ontwikkeling.

En dan de media. De opmerking van Filosoof Etienne Vermeersch: ‘We hopen dat Down verdwijnt’ is niet eens de ergste. Willekeurige Nederlanders gaan regelmatig helemaal los op nieuws forums over de NIPT en/of mensen met een beperking in de samenleving.

Tot vorig jaar las ik alle media berichten. Nu schrijf ik over de Wereld van Anna Sophie omdat ik hoop en geloof in een inclusieve samenleving.

Een samenleving die open staat voor iedereen. In het verleden werd er gesproken over integratie. Het ging dan om de integratie van een persoon met een beperking, waarbij de persoon zich moest aanpassen aan de samenleving. Bij inclusie gaat het een stap verder. De samenleving moet in principe openstaan voor iedereen. Iedereen moet kunnen meedoen en iedereen hoort erbij.
Bij inclusie gaat het om:
•Meedoen in de samenleving,
•Welkom zijn,
•Erbij horen,
•Geaccepteerd worden,
•Niet uitgesloten worden,
•Waardering krijgen,
•Een goed leven hebben,
•Sociale rollen vervullen,
•Iets nuttigs doen,
•Eigen keuzes kunnen maken
[Bron: Kennisplein Gehandicaptensector]

Met deze mooie overtuiging en gedachten in mijn achterhoofd deel ik graag de belevenissen uit de Wereld van Anna Sophie. Belevenissen die anders zijn, niet minder, maar anders. Maar hoe anders zijn ze werkelijk?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven