Toegankelijk spelen

Toegankelijk spelen

Toegankelijk spelen

Dat kinderen en volwassenen met een beperking niet (mee) kunnen spelen in een speeltuin, heb ik me nooit zo gerealiseerd. Totdat onze eigen dochter Anna werd geboren met een zeer ernstig meervoudige beperking. Met een verstandelijke leeftijd van nog geen 1 jaar is de fysieke sensatie van schommelen, draaien en wippen juist extra fijn. Maar hoe pak je dat aan als geen enkele speeltuin beschikt over aangepaste schommels of rolstoeldraaimolens etc.?

Dus blijft Anna aan de rand van de speeltuin in haar rolstoel zitten als haar jongere broertje Mees gaat spelen. 

Anna

Samen met 2 andere moeders

Twee jaar geleden besloten we samen met twee andere moeders uit Zwolle Zuid hier iets aan te doen. Ik nam contact op met Toegankelijk Zwolle en sindsdien werk ik als vrijwilliger voor dit mooie project: het toegankelijk maken van speeltuinen in Zwolle (zuid).

Motie Groen Link aangenomen

In 2020 is een motie van Margriet Leest (Groen Links) aangenomen om kinderspeelplaatsen met kleine aanpassingen beter geschikt te maken voor kinderen met een beperking. Ondertussen zijn er meerdere meedenksessies en samenspeeldagen georganiseerd en zijn er veel mooie ideeën naar voren gekomen. 

Inclusieve samenleving

Anna kan niet meedoen vanwege haar meerdere beperkingen, maar ze hoort er wel bij door op haar manier te spelen in de geschikte speeltoestellen. Ook zij mag plezier beleven. Bovendien leren de buurtkinderen hierdoor spelenderwijs dat ieder kind anders is. Een belangrijke 1e stap voor een inclusieve samenleving. 

Lees hier het hele artikel of kijk voor meer informatie op de website van Toegankelijk Zwolle. 

Scroll naar boven