Vakantie invloed

Dat de vakantie een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen, is inmiddels door verschillende (wetenschappelijke) studies aangetoond. Maar geldt dat ook voor kinderen met een (ernstig) meervoudige beperking? vraag ik me vanavond op de camping in Frankrijk af.

Na een pittige 2e nacht met een overprikkelde Anna Sophie – van 20:00 uur tot 02:30 uur hield ze broertje Mees, ons en vele andere camping gasten wakker met haar monotone gebrom en gekreun- vraag ik me weer eens af of ze zelf plezier beleefd aan de vakantie. Laat staan dat de vakantie een positieve invloed heeft op haar ontwikkeling.
Of toch wel..
Aan de accommodatie of land zal het in ieder geval niet liggen: we slapen in een geleende ruime en koele (airco) caravan in een heerlijk zonnig warm land.
Rust, regelmaat en reinheid. Ouderwets tuttig maar steengoed! Ook op vakantie. Niet dat we ineens op kinderdagverblijf tijden schaften en Hollands-vroeg om zes uur de piepers op tafel hebben staan. Maar binnen de nieuwe omgeving en zelfs op reisdagen helpen de 3r’s Anna Sophie -en broertje Mees idem- om haar nieuwe tijdelijke wereld te overzien binnen haar mogelijkheden.
Het blijft zoeken naar haar welzijn, maar dat is thuis niet anders. Dus gaan we door. Laat ik mezelf van grote hoogte met Anna Sophie op schoot pijnlijk over puntige keien en kiezels het water in glijden. En wurm ik haar lange benen door de kleine openingen van een babyfloat onder toeziend oog van tientallen (aan)gapende Nederlanders. En een plezier dat ze had! Dus wij ook.
Of de vakantie een positieve invloed heeft op de ontwikkeling bij meervoudig gehandicapte kinderen, is ongetwijfeld per kind en per dag verschillend. En voor sommigen is vakantie überhaupt niet mogelijk.
Een zoektocht naar mogelijkheden en welzijn tijdens de vakantie geldt voor ons allemaal. Even zelfstandig onze kinderen de camping over laten hobbelen met vriendjes, zit er niet bij. Dus doen we alles samen. Is weer goed voor de familieband.
En prompt strekt ze vanavond haar lange benen naar de aarde en plaatst haar piepkleine slappe voetjes stap voor stap op het gras ♡
[wpvideo clz3Fi9B]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven