Down in beeld

Zondag avond 4 juni waren we te zien bij de uitzending “Down in Beeld” van Argos Medialogica van de VPRO. Ik werkte mee omdat ik het belangrijk vind om een diverser beeld van Downsyndroom te laten zien in o.a. de media.

Er zijn 13.000 mensen met Downsyndroom in Nederland met 13.000 verschillen. Niemand mag en kan representatief zijn voor een hele groep.

Net als Stichting Downsyndroom en Upside Down geloof ik in een inclusieve wereld waar alle kinderen en volwassenen met Downsyndroom er vanzelfsprekend bij horen.

Bekijk hier de aflevering Down in Beeld

Down in Beeld

‘Downtertainment’ – noemt Arjen Lubach het. Amusementsprogramma’s die een te rooskleurig beeld schetsen van het syndroom van Down. Klopt die kritiek? Schetsen deze programma’s inderdaad een incompleet beeld van het syndroom van Down? En wat zijn de gevolgen?

Ik merk in ons dagelijks leven dat er een keerzijde zit aan het eenzijdige beeld dat in de televisieprogramma’s wordt neergezet. Anna heeft het downsyndroom ‘maar anders dan op televisie’, zeg ik er meestal bij. De meeste mensen hebben toch een bepaald beeld van het syndroom van Down. Dat is logisch. Je hebt natuurlijk heel veel televisieprogramma’s momenteel en je ziet eigenlijk nooit iemand met downsyndroom in een rolstoel of met zoveel bijzonderheden als mijn dochter. Ze maakt op een hele andere manier contact. Anders dan dat we op televisie zien, waar hele open, vaak blije mensen met syndroom van Down worden afgebeeld. Dat is Anna ook, maar wel anders.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven